Simpele tips om je online leermiddel te versterken met ICT

Green-screen-Britt

Afgelopen week heeft onze docent Frank Thuss ons meegenomen naar het iXperium. Met zijn passie voor leren en ICT heeft hij verschillende tips gegeven om je online leermiddel te versterken met technologie. In dit blog neem ik je mee in dit leuke avontuur en daarbij een aantal tips om toe te passen.

Start met het doel niet met ICT

Wat volgens Frank vaak gebeurt in de praktijk is dat organisaties starten met ICT en vervolgens zich afvragen wat ze er allemaal mee kunnen. We hebben een leermanagementsysteem aangeschaft, hoe kunnen we deze het beste inzetten? Of we hebben pakket X aangeschaft omdat we in de organisatie meer met e-learning willen gaan doen. De eerste tip die hij meegeeft is om het om te draaien. Het zou veel logischer zijn als je eerst kijkt naar wat je wilt bereiken en voor wie het bedoeld is, voordat je de ICT mogelijkheden gaat onderzoeken. Wil je het scherper maken, gebruik dan de volgende invuloefening:

 1. Door het gebruik van…
 2. Verwacht ik voor…
 3. Te bereiken dat…
 4. En dat zie ik aan…

Door het gebruik van de e-learning applicatie Articulate 360 verwacht ik voor de administratief medewerkers die verspreid zijn over verschillende locaties in Nederland dat zij op de hoogte zijn van de nieuwste wet- en regelgeving en dat zie ik aan het percentage first time right goedgekeurde aanvragen.

Video’s maken met een green screen

In de iXperium ruimte viel mij als eerste de green screen op. Waar we achter kwamen is dat dit ontzettend makkelijk is om toe te passen. Wat heb je nodig:

 • Smartphone of tablet
 • Een groen doek
 • Een lichte ruimte
 • Een app voor de green screen

Je kunt hiermee video’s maken die je inzet in je online leermiddel en meteen een leuke of professionele achtergrond toevoegen. In de onderstaande afbeelding zie je mijn studiegenoot Judith Vink achter de tablet met green screen app.

Judith-Vink-green-screen

360 graden beeld voor in je online leermiddel

Je kunt hiermee een foto of video maken waarmee de lerende alles in een bepaalde situatie kan zien en ontdekken. Bijvoorbeeld als je medewerkers alvast een kijkje in de keuken wilt geven op nieuwe werkplek. Met de Google Street View app kun je hiermee ook zelf experimenteren. Je volgt de oranje knoppen in je scherm en alle foto’s worden dan samengevoegd. Ik merk alleen zelf dat het soms niet helemaal scherp is. Voor professioneel gebruik is een 360 graden camera aan te raden. Alhoewel je hieronder ziet dat onze eerste 360 graden afbeelding ook niet heel scherp is geworden 😉

Waar let je verder op bij de ontwikkeling van een e-learning

Frank gaf ons ten slot ook nog zes wetenschappelijke onderbouwde tips van Richard Mayer om mee te nemen nu we een e-learning aan het ontwikkelen zijn.

 1. Voeg statische afbeeldingen toe bij tekst
 2. Licht dichtbij de afbeelding onderdelen toe in plaats van onder de afbeelding of er naast
 3. Audio vergroot het leereffect
 4. Geen tekst en audio tegelijkertijd bij een statische afbeelding
 5. Een gesproken toelichting door een informele stem vergroot het leereffect
 6. Voeg alleen tekst, geluid en een afbeelding samen als daardoor de samenhang duidelijk wordt

Doe er je voordeel mee!

 

Krabbel-Britt

Deel mijn blog met anderen via:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *