Advies op maat

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een nieuw leerprogramma? Of wil je juist dat we met je meekijken naar het verbeteren van een bestaand leerprogramma? Wat je vraag ook is: ik geef je graag een advies op maat om leren in jouw organisatie efficiënter en effectiever te maken.

Maatwerk diensten 

In principe kun je bij mij terecht voor al je vragen op het gebied van leren in organisaties. Het thema transfer van leren neem ik daar altijd in mee. Concreet kan het zijn dat ik je een advies op maat geef op de volgende gebieden:

  • Advies voor het opzetten van een nieuw leerprogramma
  • Advies voor het verbeteren van een bestaand leerprogramma 

Daarnaast bied ik ook maatwerk leertrajecten aan voor L&D afdelingen. Je kunt denken aan onderwerpen als:

  • Analyseren van vragen  
  • Intakegesprekken voeren 
  • Evalueren en effectmeting 
  • Projectmatig werken 

Dit zijn thema’s waarbij een externe adviseur verhelderend en verscherpend kan zijn. 

Reacties van organisaties

Evalueren van leren is nu ’top of mind’  

 

Het leer- en ontwikkelcentrum van de RET ondersteunt in de vakbekwaamheid en persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers. Het team aan onderwijskundigen stopt veel aandacht en energie in het ontwerpen en ontwikkelen van leerinterventies. Maar geeft het ook de gewenste resultaten? 

Als L&D adviseur wilde ik me al langere tijd verdiepen in het evalueren van leren en de manier waarop we leereffect konden meten. Hierdoor kunnen we namelijk onze leerprogramma’s optimaliseren voor onze doelgroep. Britt en ik zijn hierover in gesprek gegaan en dit heeft geleid tot een maatwerk programma. 

In vier sessies zijn we ingegaan op onze evaluatie ambitie en de stappen die we moesten zetten om dit waar te maken. Britt heeft hierbij erg goed geluisterd naar onze wensen en behoeften. Onze leervraag heeft ze kundig omgezet naar inhoudelijke sessies. Ze wist ons te prikkelen met kritische vragen, aangevuld met goede onderbouwing vanuit de theorie en praktijk. Dit resulteerde in een RET specifiek evaluatieplan, kennis en kunde van nieuwe evaluatiemethodieken, een set aan sterke evaluatievragen, een duidelijke visie en ambitie voor ons team en dat het evalueren ineens ‘top of mind’ werd.  

Tijdens de periode met Britt hebben wij het evalueren geborgd in ons ontwerp- en ontwikkelproces. We zijn er nog niet, maar een goede basis is gelegd. Britt heeft ons op weg geholpen, nu is het tijd voor ons team om het evalueren nog meer eigen te maken. Het zou mooi zijn om hier in de toekomst met Britt nog eens op terug te kijken en haar kennis en kunde opnieuw in te zetten om dit verder uit te bouwen. 

Lindi Deeben - Beleidsadviseur Leren en Ontwikkelen - RET

Learning approach voor L&D’ers

 

Britt stapte bij ons aan boord, toen we een traineeship hadden ontwikkeld voor jonge technici in het Hoogspanningsvak. Het programma liep, maar niet soepel. Britt heeft feilloos het verbeterpotentieel vastgesteld en omgezet naar eenvoudige en overdraagbareleer-interventies. Hierdoor is het programma met name verrijkt door een betere onboarding en een betere begeleiding van de starters daarna. Ze heeft een positieve kijk op zaken, een goed gevoel voor humor, weet mensen aan zich te binden en complexe L&D vraagstukken te vereenvoudigen.

Door deze goede ervaringen heeft Britt een vervolgopdracht gedaan binnen ons corporate L&D team. We hebben in co-creatie een ‘Learning Approach’ ontwikkeld die we binnen TenneT hanteren als we nieuwe leervragen onderzoeken en analyseren om tot een programma voorstel te komen. Een super leuke ervaring, omdat wij er al doende mee aan de slag zijn gegaan en daardoor konden tweaken wat verbeterd moest worden om tot resultaat te komen. Britt heeft ons vakinhoudelijk gevoed en met ons een toolbox gemaakt die alle L&D-ers nu gebruiken in hun werk. Met diverse tools zoals: 

– Intake canvas waarin je essentiële informatie verzamelt om het vervolg te bepalen
– Reviewen van leerinterventies en -programma’s om te komen tot advies 
– Analyseren van de oorzaken om te zien of leren de juiste oplossing is

Yvette Snackers - L&D Advisor - TenneT TSO BV

Stel je vraag

Ik sta voor je klaar om met veel enthousiasme uitdagingen met je aan te gaan! Zo maken we samen het leren in jouw organisatie nog effectiever en zorgen we voor duurzame gedragsverandering bij medewerkers.