Soms heb je van die momenten dat je denkt: ‘is dit toeval?’ dat had ik afgelopen week. Ik kreeg namelijk vanuit verschillende hoeken vragen over de leeropbrengst van de L&D studie die ik eerder dit jaar afrondde. Een mooie reflectievraag want ja: ‘wat heeft mij nu het meest geholpen om te groeien in ons vak?’ Daar geef ik je in dit artikel inzicht in. Lees je mee?
De belangrijkste leeropbrengst voor mij
Wat mij vanaf dag 1 duidelijk werd is dat het analyseren van een performancevraagstuk misschien wel een van de belangrijkste taken is van een L&D’er. Als je dit niet goed doet is de kans groot dat er niet zoveel verandert in een organisatie. Dus ook niet in het gedrag van medewerkers. Alleen het nadeel is dat opdrachtgevers vaak al met de oplossing naar je toe komen in plaats van met het probleem.
Tijdens de studie werden allerlei voorbeelden van startvragen aangehaald van hoe een opdrachtgever of manager binnenkomt. Vaak is dat niet met ‘Britt, kun jij eens met mij onderzoeken wat ik kan doen om de inwerktijd van nieuwe medewerkers te verkorten zodat zij sneller productief zijn?’ Vaak start het met: ‘Britt, kunnen jullie een communicatietraining ontwerpen.’
Waarom analyseren voor mij de belangrijkste leeropbrengst was
De mensen die mij kennen weten dat ik vol creativiteit zit en vaak vanuit mijn enthousiasme meteen in actie kom. Wat ik ook een tikkeltje in mij heb is dat ik anderen tevreden wil houden. Een tikkeltje is waarschijnlijk wat te summier beschreven trouwens… Kun je jezelf voorstellen wat er een aantal jaar geleden gebeurde als iemand vol enthousiasme naar mij toekwam met een in zijn of haar ogen fantastisch idee? Haha, ik zal je een uitgebreide uitleg besparen: ik schoot vrijwel meteen in een opleidingsreflex.
Hiermee deed ik tekort aan een andere persoonlijke behoefte: daadwerkelijk waarde toevoegen. Dat houdt voor mij in dat ik een organisatie kan ondersteunen bij het bereiken van de doelstellingen. En dat ik er met mijn bijdrage voor zorg dat medewerkers met meer zelfvertrouwen en ontspannenheid mee kunnen bewegen in een verandering.
Wat mij concreet geholpen heeft om hierin te groeien
Naast bewustwording die ik kreeg vanuit de studie over hoe dit werkt in organisaties heeft ook de reflectie op mezelf als persoon en professional geholpen. Ik kreeg hierdoor meer inzicht in mijn valkuilen. Echter dit is alleen bewustwording daarmee ga je het nog niet meteen anders doen in de praktijk. Door de praktijkopdrachten in de studie werd mijn repertoire aan gereedschap om in te zetten drastisch uitgebreid. Er werd een mooie basis gelegd. Echter de allergrootste winst is gekomen toen ik bij EMC ben gaan werken en meerdere opdrachten tegelijkertijd in verschillende organisaties ging uitvoeren. Herhaling, herhaling en wederom herhaling.
Vul je gereedschapskist met deze tools om nog beter te analyseren
Wil je jouw gereedschapskist om een goede analyse te maken vullen, bekijk dan zeker de volgende links en ga ermee experimenten in het werk:
- Het effectmetingsplan van EMC helpt je om het gewenste resultaat en effect vooraf met elkaar te definiëren
- Blog over de five times why methode die helpt je om te achterhalen wat de grondoorzaak van een probleem is
- Persoonlijke blog over een frustratiethermometer die je helpt om samen met een team inzichtelijk te maken welke factoren belemmerend werken om een gewenste prestatie te leveren
- Blog over performance verbetering die je meer inzicht geeft in het negenveldenmodel van Rummler om breder te kijken naar performance vraagstukken
Veel lees- en leerplezier!