Een leertraject dat naadloos aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Voor gepersonaliseerd leren zijn er tegenwoordig talloze mogelijkheden. Van toetsen die medewerkers vooraf maken om te bepalen waar ze staan in hun ontwikkeling tot aan tools met algoritmes en kunstmatige intelligentie. Het bestaat allemaal. Ik mocht dit de afgelopen weken zelf ontdekken. Ik neem je mee in wat gepersonaliseerd leren is, in welke vormen je het tegenwoordig kunt tegenkomen en mijn eigen ervaring.

Gepersonaliseerd leren, wat houdt dat eigenlijk in?

Gepersonaliseerd leren is een term die je veel in het onderwijs tegenkomt. De leerlingen staan centraal in de aanpak. Er wordt gekeken naar de specifieke leerbehoeften en de leerstijlen. Je krijgt geen onnodig aanbod meer voorgeschoteld met dat wat je al kent of kunt. Het aanbod sluit naadloos bij je aan. Dat is in deze tijden waarin medewerkers overspoeld worden met informatie ontzettend fijn. In organisaties wordt deze benadering steeds bewuster toegepast. Het kan zeker een nuttige investering zijn als de doelgroep divers is. Er zijn tal van mogelijkheden om gepersonaliseerde leeroplossingen aan te bieden. Daar neem ik je in mee.

Een nulmeting om te ontdekken waar je jezelf in kunt verbeteren

Door het maken van de nulmeting krijg je inzicht in waar je op dit moment staat. Ook krijg je inzicht in waar je jezelf nog in kunt verbeteren. Zo hoef je niet alle onderdelen van een leertraject te volgen, alleen daar waar je nog in kunt groeien. Een nulmeting kan in verschillende vormen aangeboden worden. Bij een van de opdrachten die ik op dit moment uitvoer hebben we hiervoor een zelfscan ontwikkeld waar je bij ieder leerdoel aangeeft in hoeverre je over de gewenste kennis, inzicht en vaardigheden beschikt. De manager vult dezelfde scan in voor jou. Jullie gaan vervolgens samen in gesprek om het leertraject verder vorm te geven. Dit is een van de makkelijkste vormen. Een andere vorm is het ontwikkelen van een toets waarin je voorkennis wordt bepaald.

Gepersonaliseerd leren door kunstmatige intelligentie

Je ziet tegenwoordig ook steeds meer online leeroplossingen waarbij kunstmatige intelligentie wordt toegepast. Op basis van de data die ze over jouw leerprestaties verzamelen wordt vastgesteld wat de volgende stap in jouw leerproces is. Deze volgende stap krijg je meteen aangeboden. Je kunt dit een beetje vergelijken met de aanbevolen series op Netflix. Er wordt data over jou verzameld. Zoals de series die jij kijkt en de beoordelingen die je daaraan geeft. Deze gegevens worden vergeleken met de voorkeuren van andere gebruikers. Dit en nog veel meer wordt door algoritmes meegenomen en uiteindelijk komt het resultaat hiervan als een aanbeveling op jouw scherm.

Mijn ervaring met gepersonaliseerd leren

Een aantal weken geleden heb ik gepersonaliseerd leren zelf mogen ervaren bij het leerarrangement Integrated Learning Office 365 van Aegolius. Aegolius biedt ICT gerelateerde opleidingen aan binnen organisaties en sinds kort ook aan individuen, zoals jij en ik. Ik kreeg toegang tot het leerarrangement met modules over de Microsoft Office 365 applicaties. Zoals Outlook, Word, Excel, OneDrive, Teams en Planner. Hartstikke handig voor mij aangezien ik in mijn werk bij verschillende opdrachtgevers met verschillende Microsoft applicaties werk. Bij de een werk ik in cloudapplicaties en bij ander zijn het oudere bureaubladapplicaties. Ik was wel benieuwd waarin ik mezelf nog kon verbeteren.

Een nulmeting in de vorm van een toets

Bij Integrated Learning Office 365 krijg je de nulmeting aangeboden in de vorm van een toets waarbij je vragen krijgt over de verschillende Microsoft applicaties. Ondanks dat ik met sommige functionaliteiten nog niet bekend was, merkte ik dat ik er vrij gemakkelijk doorheen ging. Ik kan mezelf wel voorstellen dat het voor medewerkers met wat minder goed ontwikkelde computervaardigheden lastiger bij te benen is of als je van een hele oude versie ineens naar een van de nieuwste versies overgaat. Tijdens de nulmeting ontdekte ik ook nieuwe functionaliteiten. Zoals Microsoft Teams. Ik kreeg dan een vraag waar ik het antwoord niet op wist. Dit maakt je dan ook wel weer nieuwsgierig om te leren hoe dit werkt en wat je daarmee kunt in je werk.

De uitslag in een automatisch gegenereerd rapport

Op het rapport dat je na afloop kunt downloaden zie je de scores op de verschillende Microsoft applicaties. Je ziet waarin je goed bent en waarin je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Op basis hiervan bepaal je zelf welke modules je wanneer gaat volgen. Via de knop opleidingsadvies krijg je gericht de inhoud aangeboden die op basis van jouw score relevant is. Ook kun je ervoor kiezen om de volledige module te doorlopen.

Aegolius-rapportage

Hoe komt gepersonaliseerd leren terug in de verschillende modules?

Aangezien ik steeds meer opdrachtgevers heb die met Microsoft Teams werken ben ik deze module gaan volgen. Elke module bestaat uit verschillende onderdelen. Het is zo ingesteld dat je via het navigatiemenu naar een ander onderdeel kunt gaan. Elk onderdeel is als volgt opgebouwd:

  • Introductie van de leerdoelen
  • Voordoen van de stappen die je doorloopt
  • Nadoen van de stappen die je doorloopt
  • Werkplekopdracht

Het principe ‘voordoen’ en ‘nadoen’ is voor mensen zonder ervaring zeker interessant. Ik merkte dat ik zelf vaak het ‘voordoen’ oversloeg. Dat is dan gelukkig ook mogelijk. Hierdoor deed ik bij het ‘nadoen’ waarschijnlijk meer fout dan iemand die alles netjes doorloopt. Op het moment dat je wat fout doet in de simulatie krijg je meteen de oplossing aangereikt. Zelf ben ik een voorstander om eerst nog te stimuleren om dieper na te denken, voordat je het antwoord geeft. Bij mij werkt het zo dat als ik het juiste antwoord zelf vindt na het krijgen van een hint of aanwijzing het beter blijft hangen.

Wat ik sterk vind is dat je elk onderdeel afsluit met een opdracht die je op je eigen werkplek uitvoert. Hiermee zorg je ervoor dat je ervaringen opdoet vanuit de applicatie waarmee je in de praktijk ook werkt. Het voordeel hiervan is dat alle factoren die kunnen verstoren dan aanwezig zijn.

Conclusie

Ja, luisteren naar je lievelingsmuziek is fijn. Gepersonaliseerd leren ook. Je ervaart de vrijheid om alleen hetgeen te leren waar je zelf behoefte aan hebt. Hierdoor leer je efficiënter dan wanneer je alle modules en onderdelen moet doorlopen. Het zorgt bij mij ook voor minder frustratie en meer motivatie. Het is toch heerlijk als je niet meer iets voorgeschoteld krijgt over dat wat je allang weet en kunt. Gepersonaliseerd leren is dus voor zowel de organisatie als de medewerker interessant.