Afstuderen in deze coronatijd is wel even iets anders dan normaal. Bleeggghhhhh. Alles op afstand. Een coronaproof plan van aanpak opstellen terwijl je het liefst fysiek met mensen bij elkaar bent. Begeleiding vanuit de studie digitaal. Contact met mede afstudeerders digitaal. Het is niet erg motiverend… 

Jesra en ik zijn daar de afgelopen maanden ook doorheen gegaan. In april begon ons afstudeeravontuur. Ik ben inmiddels klaar en geslaagd. Woehoe. Jesra levert aankomende week al haar afstudeeropdrachten in. Wat een opluchting. Volgens mij is het proces sowieso al zwaar, maar in deze tijd helemaal. In dit blog vind je onze tips over wat jij als afstudeerder kunt doen om het allemaal toch iets leuker te maken. Het gaat over dingen die we zelf hebben gedaan en wat werkte voor ons. En dingen die we niet hebben gedaan die het achteraf nog fijner hadden gemaakt. Doe er je voordeel mee. 

Omschakelen, omdenken en onderzoek de mogelijkheden

We moesten allebei wennen aan het idee om elkaar niet fysiek te kunnen ontmoeten. Jesra: “toen we in april begonnen met afstuderen had ik niet kunnen denken dat we elkaar nooit live zouden zien. Ik keek er naar uit om in studio L&D samen te werken samen en de laatste maanden van mijn studie op school door te brengen. Al vrij snel kregen we te horen dat alles geheel online plaats zou vinden. Dat was echt even omschakelen! Ik voelde me daarom tijdens de start best alleen.” 

Ik kan mezelf dat helemaal voorstellen. Ik moest zelf ook even omschakelen. Ik keek er naar uit om te gaan afstuderen en wilde er een creatief feestje van gaan maken door mensen bij elkaar te brengen en samen te creëren. Dat kon nu niet. Voor mij was het daarom erg wennen om een coronaproof plan van aanpak samen te stellen. Ik ging op zoek naar onderzoeksmethoden die je ook digitaal in kunt zetten. Zo kwam ik bijvoorbeeld een blog tegen over het organiseren van een online focusgroep van Shauna Plompen van BlijvenLeren. Dit bood mij perspectief dat het ook online kan. Daarnaast leerde ik in deze tijd Mural kennen. Mural bood mij perspectief om het samen creëren een plek te geven. 

Mural is briljant om in te zetten als je ideeën wilt genereren. Voor de focusgroep die ik organiseerde werkte het minder goed omdat ik te weinig tijd ingepland had om mijn onderzoeksrespondenten mee te nemen in de tool. Wil je meer weten over Mural? Lees dan mijn blog ‘Live Q&A om Mural in te zetten in jouw werk als L&D’er’

5 tips die jou helpen om het afstudeerproces leuker te maken

1. Hak je afstudeerproces in stukken en beloon jezelf

Een tip van Jesra is om het afstuderen niet als een groot geheel te zien. Hak het proces letterlijk in kleine stukjes. Door dit te doen krijg je vaker een voldaan gevoel als je weer wat hebt afgerond. Jesra maakte het nog leuker: “Vanaf het moment dat ik het onderzoek ging uitvoeren en het drukke weken waren besloot ik om mezelf om de week een een klein cadeautje te geven. Bijvoorbeeld een inspirerend boek, een gezichtsbehandeling, Rituals of een massage. Dit zorgde ervoor dat ik telkens als ik iets moeilijks afgemaakt had er een positieve beloning tegenover stond.

2. Besteed extra aandacht aan het opstarten van het project

Ik startte in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Mijn grootste les is om in deze coronatijd extra tijd en energie te steken in elkaar leren kennen. Spreek verwachtingen naar elkaar uit. Ook over het samenwerken in deze tijd. Creëer daarnaast een gezamenlijk beeld over het doel en resultaat. Ik ben er te snel vanuit gegaan dat het wel goed zat. Frustraties liepen op en werden niet uitgesproken naar elkaar. Het lastige van deze tijd is dat je elkaar niet even snel op kunt zoeken of spontaan tegenkomt. Elkaar opbellen is voor sommigen toch een extra drempel. 

3. Geniet van de positieve punten van de coronatijd

Naast alle minder fijne punten zijn er natuurlijk ook positieve punten van afstuderen tijdens corona. Wat ik tof vond om te horen is dat Jesra het al snel als iets positiefs kon zien. Jesra: “Vergeet niet dat afstuderen in deze tijd ook heel bijzonder is. Voor mij betekende dit dat ik op donderdag niet fysiek naar de HAN hoefde te rijden. Dit scheelt een uur reistijd, benzinegeld en een hoop energie. Energie die ik nu thuis kon gebruiken door een volledige dag aan mijn studie te zitten. Daarnaast leverde het ook veel tijd op dat er geen feestjes, festivals en etentjes waren. Deze positieve mindset heeft mij door het afstudeerproces heen gesleept.” Dit heb ik zelf ook zo ervaren. Ik had energie over doordat ik voor mijn werk niet hoefde te reizen. Ik begon eerder en was eerder klaar. Kortom meer tijd en energie voor het afstuderen. 

4. Zorg in deze coronatijd voor informele bijkletsmomenten 

In deze digitale tijd wordt er weinig tijd gemaakt voor informeel bijkletsen. Ik merkte tijdens de interviews en focusgroepen dat je ook niet even informeel gaat babbelen. In het “echie” reflecteer ik vaak na gesprekken met de mensen die betrokken zijn. Niet als groep, maar individueel. Dit vind ik heerlijk om te polsen hoe mensen het ervaren hebben en daar haal ik informatie uit over wat ik in stand moet houden en wat nog beter kan. Nu is dat anders. Wat bij mij goed werkte was om informele bijkletsmomenten in te plannen. Ik ging tijdens lunchpauze wandelen en bellen met mijn opdrachtgever en ik sprak fysiek af bij iemand thuis in de tuin. Deze momenten gaven mij energie en maken het persoonlijker. 

5. Zoek de stilte op als je te veel afleiding hebt thuis

Ik zelf heb het geluk gehad dat ik alleen thuis was. Voor Jesra was dat wel anders: “Ik merkte dat als mijn man thuis werkte of mijn zoontje thuis was, ik me niet goed kon concentreren en dan heb je nog niks aan je tijd. Daarom richtte ik een werkkamer in en heb ik heel wat dagen in mijn ouderlijk huis aan de studie gewerkt. Hier waren geen prikkels, zodat ik me volledig kon focussen. Ook mijn telefoon op vliegtuigstand zetten hielp enorm. Zorg dat al je prikkels weg zijn. Pas dan kan je je volledig concentreren.” Een extra tip van Jesra is om te werken met tijdsblokken. Werk bijvoorbeeld 40 minuten geconcentreerd, neem dan een korte break van vijf minuten en ga dan weer verder.”

Afstuderen in coronatijd vraagt om omschakelen, omdenken en anders denken

Jesra en ik hebben het afstuderen in deze coronatijd niet als iets negatiefs ervaren. Waar het in de essentie op neerkomt is anders denken. Er zijn genoeg mogelijkheden om het afstudeerproces leuker te maken. Er is niet 1 manier om van A naar B te komen, er zijn duizenden manieren of misschien wel miljoenen. Ga op zoek naar wat jou in deze tijd energie geeft en zorg dat je dit voor jezelf organiseert. Je hebt meer invloed dat je denkt. Zo haal je het bleeeeggghhh gevoel van afstuderen in coronatijd weg. 

Zo organiseerde ik ondanks de maatregelen toch een klein coronaproof afstudeerfeestje. Dat kan ik iedereen aanraden. Het hielp mij om het gevoel te krijgen dat ik echt afgestudeerd ben. Een grootschalige diploma uitreiking zit er namelijk nog niet in. Jesra: “Het is wat het is dus denk maar zo: wanneer je jouw diploma haalt, neemt niemand je dat meer af.” 

Succes! 

 

Krabbel-Britt

 

& Jesra