Je hebt alle brainstorm ideeën op een rijtje staan. De hele muur hangt vol met post-its. Hartstikke leuk. Alleen hoe maak je nu onderscheid in wat realiseerbaar is en wat niet. Waar je meteen mee aan de slag kan of wat nog wat uitpluiswerk nodig heeft. Wat gewone ideeën zijn en wat wel hele originele ideeën zijn. Waar energie op zit en waar niet. Daarvoor gebruik je de COCD-BOX. Jesper liet mij een aantal weken geleden ervaren hoe je dit in de praktijk inzet. Ik ben enthousiast. De groep ook. Wij nemen je mee in deze methodiek van het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken waarmee je de beste ideeën selecteert, zodat ook jij na het lezen van dit artikel in staat bent om dit in te zetten.

MÈH, NOW, HOW, WOW!

Juist, dat dacht ik in het begin ook. Waar heeft hij het over? Eigenlijk heel simpel: het COCD ontwikkelde een kwadrant met vier vlakken. Aan de hand van de originaliteit en uitvoerbaarheid van een idee plaats je alle ideeën uit je brainstormsessie in een van de categorieën. Dit zorgt ervoor dat je als groep gedwongen wordt om alle ideeën te bekijken en te bepalen of je er wat mee gaat doen of (nog) niet. Daarnaast kan je gelijk zien welke ideeën energie geven. De vlakken hebben allemaal een kleur (wit, rood, blauw en geel) en een bijbehorende ‘’kreet’’. Hieronder leggen we ze uit.

COCD-BOX

Witte (MÈH) ideeën

Dit zijn ideeën die niet origineel zijn en nog niet realiseerbaar. Het COCD noemt deze box de ‘’witte ideeën’’. Dit zijn ideeën waarvan je met een groep besluit ze niet te gaan uitvoeren. Je haalt je schouders op en gaat door naar de andere gavere ideeën die je hebt bedacht. Het COCD heeft voor iedere box een pakkende kreet bedacht naast de kleur, behalve voor deze categorie. Jesper vindt deze ideeën gewoon een beetje ‘’meh’’. Mèh, ik moest aan een groep schapen denken.

Blauwe (NOW) ideeën

Simpele ideeën waarmee je meteen aan de slag kunt. Je kunt ze nu realiseren en het kost ook nog eens weinig moeite. Hier denk je niet meer over na, maar ga je ook gelijk doen!

Gele (HOW) ideeën

Dit zijn originele ideeën. Niet meteen realiseerbaar. Wel uitdagend en zeker de moeite waard om verder te onderzoeken. Deze ideeën kunnen heel erg je beeld van de toekomst bepalen. Hier wil je graag naartoe werken.

Rode (WOW) ideeën

De naam zegt het al. Wow, super gaaf en origineel idee! En dan ook nog makkelijk uitvoerbaar. Dit zijn echte pareltjes. Je kunt er meteen mee aan de slag en er zit veel energie op.

Wat je te doen staat na een brainstorm

  • Maak een flip-over met twee assen
  • Verdeel deze beide assen in twee vlakken. Op deze manier heb je dus vier vlakken in totaal.
  • Verdeel het in de verschillende vlakken van de COCD-box.
  • Leg de box uit aan de groep waar je mee brainstormt.
  • Opper een van de ideeën en laat de groep roepen in welke categorie het idee thuishoort.

Eigenlijk verloopt dit vrij automatisch en intuïtief. Je merkt gelijk voor welke ideeën draagvlak is. Je hoeft het alleen nog uit te werken tot een overzichtelijk actieplan! Eitje toch? Al het denkwerk heb je namelijk al met je brainstormgroep gedaan. Bedankt Jesper voor de leuke brainstorm! Ik ben benieuwd of jullie dit ook een leuke werkvorm vinden?

 

Krabbel-Britt