Het is weer het begin van het jaar. Je hebt vast een aantal goede voornemens met jezelf afgesproken. Bijvoorbeeld elke dag 30 minuten wandelen, doordeweeks in ieder geval gezond eten of een jaarprogramma opzetten dat medewerkers ondersteunt in persoonlijk leiderschap. Oké… Dit zijn mijn doelen (-; Doelen stellen geeft mij het gevoel dat ik de regie neem over mijn leven. Op persoonlijk en professioneel vlak. Het stimuleert mij om mijn eigen koers te varen.

Maarrrr het overkomt mij regelmatig en jou vast ook: je stelt een doel en gaat met veel motivatie aan de slag om dit doel te bereiken. Je zet mooie stappen, alleen naar verloop van tijd zakt je motivatie weg. Je maakt misschien zelfs keuzes die niet helpend zijn om je oorspronkelijke doel te behalen. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan vooral verder.

Focus op winnen of verliezen

Uit een onderzoek van Universiteiten uit Winnipeg en Manitoba komt naar voren dat de motivatie van mensen in de loop van tijd verandert. In het begin van het proces ben je gedreven door aspiratie. Je bent gefocust om het doel te bereiken en hebt hoop dat het gaat lukken. Je bent gemotiveerd door de positieve stappen die je kunt gaan zetten om te groeien. Dit noemen ze ‘promotion focus’. De auteur van het onderzoek Olya Bullard laat inzien dat de meeste mensen met name deze focus hebben. Er zijn minder mensen die van nature gefocust zijn op de stappen die je beter niet kunt zetten. Dit noemen ze in het onderzoek ‘prevention focus’. En wat blijkt nu? Naar verloop van tijd is een strategie gericht op het voorkomen van slechte keuzes effectiever om je doelen te bereiken.

 “Wij zijn goed in het stellen van doelen en minder goed in het bereiken daarvan.”

De oplossing om jouw doelen te bereiken

Wat betekenen de inzichten uit dit onderzoek voor jou om beter te worden in het bereiken van je doelen? Stel doelen voor jezelf en maak een lijst met dingen die je kunt gaan doen om deze doelen te bereiken. Ga de stappen zetten. Je zit in het begin van het proces in een positieve flow. Als voorbeeld mijn doel om elke dag 30 minuten te wandelen:

  • Spreek vaste momenten met vriendinnen af om te wandelen
  • Blijft actief in de app Ommetje om met collega’s te battelen
  • Maak van online vergaderingen in Teams telefonische wandelafspraken

Merk je dat jouw motivatie halverwege wegebt? Dan is een mindshift de oplossing. Dit houdt in dat je nagaat hoe je slechte keuzes kunt voorkomen en vermijden. Maak dan weer een lijst voor jezelf met de dingen die je niet moet doen omdat deze het bereiken van jouw doel in de weg staan. In mijn voorbeeld kan een lijst er zo uit komen te zien:

  • Je agenda niet helemaal volplannen met afspraken
  • Bij drukke werkdagen niet ’s avonds op de bank belanden met Netflix
  • Donkere avonden en slecht weer niet als excuus gebruiken

Geboren om te winnen

Iedereen is ergens diep van binnen toch geboren om te winnen. Kom op jongen gooi eens olie op het vuur. Deze tekst van het liedje ‘In de schuur’ van Snelle laat inzien dat je zelf je handen aan het stuur hebt. Jij kunt de richting waar je naartoe wilt bepalen. Deze inzichten helpen je om zo dicht als mogelijk bij je eindbestemming te komen. Geniet van de reis en beluister dit liedje eens. Wie weet motiveert het jou ook.

“Iedereen is ergens diep van binnen toch geboren om te winnen. Kom op jongen gooi eens olie op het vuur. Want ik ben ook van school verbannen, ik had ook geen plannen. Ik was liedjes aan het schrijven in de schuur. Je bent het gezeik zat, dat komt van de zijkant. Maar jij hebt zelf toch je handen aan het stuur. En kijk eens naar mij dan, ik doe wat jij kan. Want ik was liedjes aan het schrijven in de schuur.”

Heerlijk toch! Enthousiaste groet,

 

Krabbel-Britt

 

Bullard, Olya & Manchanda, Rajesh. (2017). How Goal Progress Influences Regulatory Focus in Goal Pursuit. Journal of Consumer Psychology. 27. 10.1016/j.jcps.2017.01.003.