Zodra ik doorheb dat we een quiz gaan spelen met KAHOOT verander ik in een ander persoon. Gelukkig ben ik niet de enige, merkte ik vorige week tijdens de eerste dag van de studie. Je ziet dat er energie ontstaat in de groep en dat de winnaarsmentaliteit tevoorschijn komt. Het gebeurt mij regelmatig dat ik mijn neus keihard stoot en bij de laatste drie eindig. Toch vind ik het altijd leuk. Ik neem je mee in vier tips die je verder helpen om een KAHOOT quiz succesvol in te zetten tijdens een training.

Zet KAHOOT in met een duidelijk doel

Een quiz is een didactische werkvorm die je inzet met een duidelijk doel over kennis of inzicht. Ik zie vaak dat KAHOOT aan het einde van een training als terugblik en verfrissing ingezet wordt. Zowel de trainer als de deelnemer weet dan wat wel of wat niet goed is blijven hangen. Je kunt het ook inzetten aan het begin van een training om erachter te komen wat de voorkennis is en om de deelnemers alvast inzicht te geven in de onderwerpen waarmee je aan de slag gaat.

Maak de KAHOOT competitief!

Bij KAHOOT heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een puntentelling. De deelnemer die het snelst het juiste antwoord geeft krijgt de meeste punten. Ik merk dat het wedstrijdelement voor veel plezier zorgt. Valkuil is wel dat je razendsnel door alle vragen heen bent. Zorg er dan voor dat je achteraf de tijd neemt om samen met de groep terug te kijken naar alle antwoorden. Als je het inzet om de voorkennis te bepalen vind ik het wedstrijdelement minder geschikt. Het kan hard aankomen als je onderaan eindigt omdat je nog niet zoveel kennis hebt, terwijl de rest van de groep hoog scoort.

Zorg voor goede internetverbinding

Niets is zo vervelend als een KAHOOT quiz die vastloopt op je telefoon. Je kunt dan geen antwoord geven. Werkt de WIFI niet goed genoeg vraag de deelnemers dan om gebruik te maken van 3G of 4G. Ik heb het zelf laatste meegemaakt. Echt verschrikkelijk als je kans op winnen wordt verkleind! Check dus van te voren altijd of de internetverbinding goed genoeg is binnen de ruimte waarin je de training geeft.

Gun jezelf de tijd om KAHOOT onder de knie te krijgen

Het ontwikkelen van een goede quiz vergt voorbereiding. Als je ervoor kiest om KAHOOT in te zetten ga je merken dat het vooral in het begin tijd kost om de techniek te leren kennen. Gun jezelf deze tijd. Learning by doing. Voordat je het weet maak je de leukste en meest interactieve KAHOOT quizzen.

Wat is jouw ervaring met KAHOOT? En welke tips heb jij als aanvulling? Ik ben benieuwd…