De mensen die mij kennen weten dat ik een gevoelsmens ben. Als je de betekenis van dit woord opzoekt krijg je: iemand bij wie het gevoel en niet het verstand overheersend is, een persoon die zich door zijn gevoel laat leiden en je innerlijke kompas volgt. Doen wat goed voelt zeg ik altijd. En toch maak ik vaak momenten mee dat ik even niet meer weet wat mijn gevoel eigenlijk is. Dat ik een situatie verstrengeld raak waarin ik denk: ‘ja, en nu? Wat wil ik nu?’ Allerlei gedachten zorgen voor verschillende gevoelens. Mijn lichaam heeft mij dan eigenlijk allang signalen gegeven, maar ik wil met mijn verstand weer eens niet luisteren. Tot voorkort zette ik dan vooral een pragmatische route in om antwoorden te vinden. Sinds een maand heb nu ook een spirituele route gevonden die mij helpt om mijn innerlijke kompas te volgen. Vind je dit interessant? Lees dan vooral verder. Ik neem je mee in beide routes.

De pragmatische route naar je innerlijke kompas

Van klacht naar kans is een boek dat ik vorig jaar tegenkwam. De ondertiteling is ‘verbeter je leven door naar je lijf te luisteren.’ Een mooie boodschap, maar hoe doe je dat dan? Juriaan Galavazi is een holistisch en trendsettende huisarts die daar antwoord op geeft. Volgens hem is je lijf namelijk de perfecte thermometer. Het onderdrukken van je gevoelens leidt namelijk vaak tot klachten. De boodschap van Juriaan die mij aanspreekt is dat je zelf invloed hebt op hoe je je voelt en dat je dit kunt bijsturen als je dat wilt. Hoe werkt dit dan?

De route is als volgt. Er gebeurt iets en dit roept allerlei gedachten bij je op. Deze gedachten zorgen voor een gevoel en dit gevoel bepaalt dan jouw gedrag. De 4 G’s: gebeurtenis, gedachten, gevoel en gedrag. Wat handig is om te weten is:

  • Gedachten gaan altijd voorafgaand aan een gevoel
  • Vaak zijn onze gedachten niet eens waar
  • We geloven heel erg dat onze gedachten waar zijn
  • Je lijf volgt deze gedachten en het gevoel

Afpellen van de 4 G’s

De pragmatische route naar antwoorden gaat over het afpellen van de gebeurtenis, gedachten, gevoel en gedrag. Je beschrijft dit een voor een. Vervolgens ga je leren om je gedachten uit te dagen. Je onderzoekt welke gedachten een positiever resultaat zou kunnen opleveren. Je bedenkt welke invloed deze gedachten zou hebben op je gevoel en je gedrag. Bij EMC noemen we dit de LEF-methodiek. De acroniem LEF staat voor liever eerst feiten. Dit is ook afgeleid van de Rationele-emotieve gedragstherapie (RET).

De spirituele route naar je innerlijke kompas

Om mijn gevoel effectief in te zetten gebruik ik sinds kort de mooie Inner Compass kaarten. Deze kaarten ondersteunen in je persoonlijke groei en zelfreflectie. Zoals in de handleiding staat omschreven biedt het houvast en richting in een wereld vol hectiek. Neel van Lierop geeft aan dat je tegenwoordig snel afgeleid raakt. Hoe zorg je ervoor dat je je eigen koers blijft varen? En blijft doen waar je je goed bij voelt? In het mooie doosje zitten 49 kaarten met thema’s die geïnspireerd zijn op filosofie, wetenschap, psychologie, de natuur en eeuwenoude tradities zoals de Maya’s, het Taoïsme, Boeddhisme en de I Tjing.

Kaarten ontrafelen

De kaarten zeggen je niet wat je moet doen, maar zetten je aan om je gevoel te volgen. Er zijn verschillende thema’s met teksten en beelden die je gaat ontrafelen: welke boodschap haal ik hier nu voor mezelf uit? Het brengt je dus op een fijne manier in contact met je intuïtie. Het klinkt lekker spiritueel hè. En dat is het ook. Het start al bij het kiezen van een van de 49 kaarten, want hoe doe je dat zonder je verstand te gebruiken? Afgelopen weekend merkte ik een gevoel van leegheid op, na een niet zo’n fijne gebeurtenis. Ik had de 49 kaarten voor mezelf op een rij gelegd en merkte dat mijn hand naar 1 kaart toetrok. Dat was de kaart ‘teamwork’ met de volgende boodschap:

De kaart Teamwork

“Goed teamwork gaat over samenwerken en elkaar vertrouwen. Je hebt deze kaart getrokken om de samenwerking tussen je geest, lichaam en ziel onder de loep te nemen. Lichaam, geest en ziel zijn een drie-eenheid. Je ziel is de diepste versie van jezelf, het is de innerlijke stem die met je praat. Als teamspelers werken je lichaam en geest met je ziel samen als je gidsen. Telkens wanneer je even niet op de juiste weg bent, communiceren je geest en lichaam dit door middel van signalen: onzekerheid, paniek en ziekte geven aan dat er iets moet veranderen. Je bent van jouw juiste pad afgeweken. Zie het als emotionele feedback en luister ernaar.

Een goede samenwerking is gebaseerd op blindelings vertrouwen. Maar wanneer je niet op dezelfde lijn zit, werk je elkaar tegen. Je hebt het beste met jezelf voor en toch weet je lichaam niet altijd wat je ziel wil. Of je geest weet niet wat je lichaam wil. Met een heldere en pure verbindingen tussen lichaam, ziel en geest ontstaat er ruimte om te voelen wat je echt nodig hebt. Elk moment van elke dag kun je jezelf dan ook de vraag stellen: ‘wat heb ik nu nodig om me goed te voelen?’ Wanneer je blijft hangen in wat je wel en niet mag, ben je niet in staat om te voelen en dat belemmert de samenwerking. Luister aandachtig naar de wensen van je lichaam, je geest en je ziel. Stem ze op elkaar af en volg de ingevingen. Je mag afwijken van de vaste patronen en doen wat goed voelt. Voor je het weet leef je in harmonie met jezelf en daarmee met alles en iedereen om je heen.”

Volg je innerlijke kompas

Een mooie boodschap waardoor ik ineens wist wat mij in het hier-en-nu te doen stond. Ik stond mezelf toe om te slapen. Dat doe ik normaal niet overdag. Een belemmerende gedachten is dat ik anders in de avond niet goed in slaap kan komen. Alleen ik was zo moe. Mijn ogen vielen al half dicht en ik dacht: hoe ga ik dit volhouden tot vanavond? Door het ontrafelen van de boodschap op de kaart vond ik de oplossing. Zo simpel kan het dus zijn om gewoon je gevoel te volgen. In plaats van doorhollen bracht dit mij weer ontspannenheid en energie. Ik was opgeladen waardoor ik een lekkere avondwandeling maakte en uiteindelijk ook nog deze blog schreef. Ik vond mijn innerlijke kompas weer terug en volgde de richting.

 

Krabbel-Britt