Leesvoerlijst

Hieronder vind je op volgorde van publicatiejaar mijn leesvoerlijst. Dit zijn de boeken die ik heb gebruikt voor de praktijkopdrachten van de studie of tegen ben gekomen tijdens de opdrachten die ik bij verschillende organisaties uitvoer. Over sommige boeken heb ik een blog geschreven.

Leesvoerlijst uit 2020

Design-thinking-boekDe vertaalslag van het design thinking proces naar het vakgebied leren en ontwikkelen in organisaties vind je in het boek ‘Design thinking for Training and Development’ van Sharon Boller en Laura Fletcher. Zelf pas ik het werkproces wel eens toe bij een opdrachtgever als het vraagstuk daarvoor geschikt is. Dit boek gaf mijn concrete handvatten in hoe ik dit op een goede manier kan inzetten. Ook liet het mij zien hoe je door het toepassen van design thinking voorkomt dat je in typische L&D valkuilen stapt. Daarover vind je meer in een van mijn blogs. Nieuwsgierig? Je kunt mijn blog van hoofdstuk 1 hier lezen of bestel het totale het e-book. Vind je het leuk om het design thinking proces zelf een keer te ervaren, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Leesvoerlijst uit 2019

breinopeners-boek

In het boek Breinopeners van Ria van Dinteren worden neurowetenschappelijke inzichten vertaald naar het vakgebied leren en ontwikkelen in organisaties. Door het lezen van dit boek krijg je praktische tips die je helpen om medewerkers en leidinggevenden in een leerstand te krijgen. Ben je nieuwsgierig? Ik heb over een van de breinopeners ‘veiligheid’ een blog geschreven. Klik hier om de blog te lezen. Wil je nog meer weten? Bestel dan hier het boek op bol.com. 

 

 

 

Leesvoerlijst uit 2018

What makes training really work: 12 levers for transfer effectiveness van Ina Weinbauer-Heidel. Het boek dat je gewoon moet hebben als L&D’er om je eigen leertrajecten te reviewen of die van anderen te verbeteren. Het helpt enorm om stakeholders bewust te maken wat er nodig is om het geleerde op de werkvloer te krijgen. Het maakt alle onderzoeken over transfer praktisch omdat alleen de factoren waar je invloed op kunt uitoefenen gepresenteerd worden. Voor mij is dit tot nu toe het boek dat ik het meest inzet tijdens mijn opdrachten.

veranderen-als-samenspel-boekHet boek Veranderen als samenspel van Jaap Boonstra geeft een positieve kijk op het veranderen en vernieuwen van organisaties. Jaap: ‘mensen die spelen zijn gelukkiger, gezonder, creatiever en innovatiever.’ Als het dit oplevert, wat kunnen wij dan als leerprofessionals doen om de mensen in organisaties te laten spelen? Daar vind je antwoorden op in het boek. Dat gaat over zelf de spelregels verzinnen, het doel bepalen en de vormen bedenken. Nieuwsgierig? Lees hier mijn blog waarin ik je meeneem in het spelmodel. Sowieso kan ik je het boek ook aanraden. Deze kun je hier bestellen.

Andere boeken die ik kan aanraden:

Leesvoerlijst uit 2017

Leesvoerlijst uit 2015

Ouder…

  • Haal je kop uit het zand, leren met zichtbaar resultaat van Stephan Obdeijn en Metteke Lubberts (2014). Nieuwsgierig? Je kunt het boek hier bestellen of als je het interessant vindt om Stephan te ontmoeten neem dan contact met mij op. Stephan is mijn collega bij EMC Performance.
  • Het geheim van de trainer van Lianne Kaufman en Janneke Ploegmakers (2010). Voor beginnende trainers een erg leuk boek met praktische handvatten. Zie hier het boek op bol.com. 
  • Onderwijskundig ontwerpen van Froukje Hoobroeckx en Els Haak (2006). Nieuwsgierig? Lees mijn blog of bestel deze gouwe ouwe hier.
  • Procesadvisering: over de ondersteunende rol van de adviseur en de samenwerking tussen adviseur en cliënt (2005). Nieuwsgierig? Lees de blog of bekijk het boek hier.
  • The tipping point: how little things can make a big difference van Malcolm Gladwell (2000) Nieuwsgierig? Lees mijn blog of ga naar bol.com daar kun je zelfs een luisterboek bestellen.