Werken als consultant, past dat wel bij mij? Dat was de vraag die ik mezelf ruim een jaar geleden stelde, voordat ik de sprong waagde. Inmiddels werk ik 1 jaar bij EMC en begint mijn beeld of en hoe dit past aardig vorm te krijgen. Het was en is nog steeds een grote ontdekkingstocht. Lekker hobbelig ook met al die valkuilen waar je in kunt trappen. Benieuwd naar mijn ontdekkingen? Lees dan zeker verder.

Als je nieuwsgierig en leergierig bent zit je goed

Als consultant in ons vakgebied ga je bij allerlei organisaties ervaren hoe zij over leren en ontwikkelen denken. Wat ze allemaal doen en hoe ze dat doen. Onwijs interessant. Elke organisatie kijkt met een andere bril en daar heb je mooie gesprekken over. Ik geniet ervan om in een hele nieuwe context te duiken en dan overal vragen over te mogen stellen. Je leert van de mensen waarmee je samenwerkt en zij leren ook weer van jou. Je zet ze aan het denken als je observaties teruggeeft en prikkelende vragen stelt.

Om kunnen gaan met het even niet weten

Er zitten soms opdrachten tussen waarvan je denkt: ‘hoe ga ik dit nu weer aanpakken?‘ of ‘wat gaat in dit geval werken?’ Elke organisatie is anders, elke context is anders en elke doelgroep is anders. Een aantal voorbeelden:

  • Je wordt bijvoorbeeld uitgedaagd in de keuzes die je maakt in een ontwerpproces. Als een bepaalde taak mogelijk maar een keer in de vijf jaar voorkomt, er veel risico’s zijn als je het niet goed doet en het vrij lastig is om te leren. Wat adviseer je dan?
  • Ook kom je in situaties waar de organisatie al een oplossing heeft bedacht en het jouw taak is om dit te gaan ontwikkelen, alleen waarvan je het idee hebt dat het helemaal niet gaat werken. Wat doe je dan?
  • Of uit een evaluatie- en effectmeting blijkt dat de bepaalde randvoorwaarden van een opleiding niet goed geregeld zijn. Zoals tijd en ruimte om te leren. Er spelen verschillende belangen en capaciteitsproblemen. Wat ga je doen met deze constatering?

Je wordt uitgedaagd en gaat jezelf verdiepen om tot antwoorden te komen. Gelukkig hoef je niet alles zelf te bedenken. Daar ben ik trouwens in de afgelopen maanden pas achtergekomen. Een van mijn uitdagingen is om hulp te vragen. Ik ben er goed in om zelfstandig dingen op te lossen en kan daarin doorslaan om dan vervolgens alles alleen te doen. Dit terwijl ik nou juist bij een bureau als EMC wilde gaan werken om te kunnen sparren met collega’s. Inmiddels heb ik hierin balans gevonden. Zo denk ik met collega’s na over mogelijke aanpakken en ga ik er zelf mee aan de slag. Wat ik wel heb gemerkt is dat je er zelf voor verantwoordelijk bent om dit te organiseren. Iedereen staat open om met je mee te denken alleen de bal ligt bij jou.

Schakelen tussen verschillende opdrachten

Het kan voorkomen dat je een grote opdracht hebt waar je de hele week aan de slag kunt. Met de nadruk op kan. Want ik zie tot nu toe vooral dat je als consultant meerdere kleine opdrachten hebt die je combineert. Ik vind de afwisseling leuk. Geen dag is hetzelfde. Soms ervaar ik het ook wel eens als pittig. Je schakelt dan op een dag tussen verschillende opdrachten. Soms zit je bij de ene opdrachtgever en belt een andere opdrachtgever. Je wilt flexibel zijn en toch ook je aandacht richten op het hier en nu. Daarnaast ben ik zo iemand die in de avond en tijdens mijn slaap tot allerlei nieuwe ideeën komt. Zeker als ik een dag vol afspraken heb gehad. Voor mij is het dus prettig om overdag ook tijd in te bouwen om alles te verwerken en tot nieuwe ideeën te komen.

Solliciteren als consultant

Waar ik in het begin heel erg aan moest wennen waren de afwijzingen van opdrachtgevers. Deze had ik twee keer achter elkaar. Het heeft een andere dynamiek dan gewoon solliciteren. Dit komt volgens mij door het prijskaartje wat er aan je hangt. Een mooie les uit deze gesprekken kan ik je meegeven. De situatie ging als volgt: ik werd voorgesteld en mocht op gesprek komen. Ik ging met mijn volle enthousiasme het gesprek in. Dat ging goed totdat ik de vraag kreeg of ik vanuit mijn ervaring leuke interactieve werkvormen kon opnoemen. Ik viel stil en dacht: ‘leuke interactieve werkvormen? Waarvoor? Wat is het doel? Welke context?’ Dit heb ik nu al een aantal keer meegemaakt. De opdrachtgever wil geïnspireerd worden en vanuit ons vakgebied maak je keuzes voor verschillende vormen van leren op basis van analyses. De eerste keer heb ik mijn gedachten hierover niet gedeeld. Super stom natuurlijk, want mensen hierin meenemen geeft ze inzicht in hoe je tot ideeën komt.

Als consultant leer je jezelf snel beter kennen

Ik werkte intern bij een organisatie en ging werken als externe bij organisaties. Ineens voelde alles anders. Dat prijskaartje waar ik het net over had is een van mijn belemmerende overtuigingen geweest: ‘organisaties betalen voor mij dus dan moet ik ook wel leveren!’ Ik had minder aandacht voor de mensen, terwijl ik oprechte aandacht fijn en belangrijk vind. Na een vakantie sloeg ik de verhalen over en ging ik meteen aan de slag. Hop de inhoud in. Gelukkig heb ik een hele fijne baas die dan met mij in gesprek gaat over: ‘wat maakt het nu anders dan voorheen?’ Hij stelt mij vragen die mij aan het denken zetten. Hierdoor kwam ik erachter dat ik het vooral mezelf aanpraat.

Conclusie: spring in het diepe om te weten hoe het voelt

Laatst was ik in gesprek met iemand die met een nieuwe baan is begonnen. Een baan met een langere reisafstand, waardoor ze haar kind heel vroeg op de opvang moest afzetten en pas heel laat uit de opvang op kon halen. Van te voren weet je dat de reisafstand langer is, alleen je kunt niet voorspellen wat dit verder met je gaat doen. Haar hart brak als zij hem als laatste van de opvang op ging halen. Van te voren weet je dat het anders gaat zijn, alleen je komt er pas achter wat het echt met je doet als je de sprong waagt. Dat heb ik ook ervaren. Inmiddels zijn we een jaar verder en vind ik steeds meer mijn weg in de rol van consultant.

Vorig jaar is mijn blog over de nieuwe stap in mijn loopbaan het meest gelezen artikel van BrittLeert geweest. Wil je deze nog (terug)lezen? Bekijk de blog dan hieronder.

Het volgende station in mijn loopbaan is bepaald, de reis gaat beginnen

 

Krabbel-Britt